הר מירון – סיפורו של ישוב קטן בארץ ישראל ומירון שמו.
לא משנה איפה אתם גרים בארץ או בעולם, גם אם אתם לא בקיאים במפת הארץ, יש כמה מקומות שאתם בטוח מכירים. ירושלים, תל אביב, חיפה ו… מירון.
מה כזה מיוחד בהר מירון? איך היישוב הקטן – מירון מצליח להפוך למרכז העולם ליום אחד?
לא סתם, האירוע של ל"ג בעומר במירון הוא בין האירועים עם הקהל הכי גדול בארץ! (גם בשנה מעוברת) אולי אפשר לומר שמירון הפכה ממש למוקד עליה לרגל של כל עם ישראל מכל גווני הקשת והמגזרים. אך, מה באמת כל כך מיוחד ביום ובמקום הזה שכל הציבור היהודי מכל גווני הקשת נוהר אליו?
אני מזמין אתכם לטיול בהר מירון ואשתדל לא לדלג על שום מקום מעניין.
בואו אחרי.
למה עולים להר מירון בלג בעומר?
אנשים עולים להר מירון בל"ג בעומר מסיבות שונות, רובן קשורות לדמותו של רבי שמעון בר יוחאי (רשב"י), ולמסורות הקשורות אליו. הנה כמה מהסיבות המרכזיות:
הילולת הרשב"י:
יום פטירתו: על פי המסורת, ל"ג בעומר הוא יום פטירתו של רבי שמעון בר יוחאי, הנחשב לאחד מגדולי המקובלים והתנאים. יום זה מצוין כהילולה, יום שבו מתאספים יהודים כדי לחגוג את חייו ופועלו של הרשב"י.
גילוי ספר הזוהר:
על פי המסורת, רשב"י גילה את ספר הזוהר, ספר יסוד בקבלה, לתלמידיו בליל ל"ג בעומר. עלייה להר מירון ביום זה נתפסת כהזדמנות מיוחדת להתחבר ללימודי הקבלה ולרוחניות של הרשב"י.
מה יש בהר מירון?
המקום שהכי מוכר בהר מירון הוא קברו של רבי שמעון בר יוחאי.
אך יש עוד כמה צדיקים גדולים הקבורים בהר מירון, עד כדי כך שלפני שקברו של רשב"י התגלה היו עולים לצדיקים אחרים בהר מירון, כיום מגיעים בעיקר לרשב"י.
יודעים מי עוד קבור בהר מירון?
- הלל הזקן: שחי בתקופת בית המקדש השני.
יש גם מסורות סותרות בקשר לשמאי הזקן האם נקבר יחד עם בן מחלוקתו – הלל הזקן או שנקבר בהר סמוך. מה שבטוח שמקום זה היווה נקודה לעליה לרגל עד שהאר"י הקדוש גילה את מקום קבורתו של רבי שמעון בר יוחאי. - רבי יוסי בן קיסמא: גם קבור בהר מירון, רבי יוסי חי גם בתקופת התנאים לאחר חורבן בית שני.
- רשב"י: כמובן יש את רבי שמעון בר יוחאי שכבר נדבר עליו יותר, ויחד איתו בסמוך קבורים בנו רבי אלעזר ותלמידו רבי יצחק.
אחרי שקיבלנו קצת רקע כללי על המקומות הנוספים שיש במירון, נחזור לגולת הכותרת של הר מירון – רבי שמעון בר יוחאי.
מתי עולים למירון?
אם חשבתם שקבר הרשב"י מלא רק בל"ג בעומר ואילו בכל השנה הוא שומם, טעיתם.
אמנם התאריך המפורסם ביותר שעולים לרשב"י הוא כמובן ל"ג בעומר, אך יש עוד כמה תאריכים מיוחדים וימי סגולה שעולים להר מירון. וביניהם זאת חנוכה (על יום זה כתוב שהוא סיום הדין שמתחיל בראש השנה), ז' אדר (יום הסתלקותו של משה רבינו). ויש כאלו שעולים בערבי ראשי חודש, בראשי חודשים או בכלל בכל תאריך וחג מיוחד.
בתקופה שעלו למירון לקברו של הלל הזקן היה בעיקר נהוג לעלות בפסח שני.
האם יש מצווה לעלות בהילולת רשב"י להר מירון?
כמו שאמרנו קודם, לא מאז ומעולם עלו לרשב"י בל"ג בעומר, אבל יש כבר מסורת ארוכת שנים לחגוג את הילולת הרשב"י דווקא במירון.
בין הראשונים שדאגו לעליה לקברו של רבי שמעון בל"ג בעומר היה האר"י הקדוש (רבי יצחק בן שלמה לוריא שהיה גדול מקובלי צפת במאה ה16).
נושא העליה לקברו של רבי שמעון היה נתון במחלוקת בין גדולי ישראל, למשל החת"ם סופר היה ממתנגדי העליה להר מירון בטענו שאין לנו אפשרות להכריז על חג חדש וכן שאסור לנו להפוך שום מקום לקדוש ומרכזי יותר מאשר ירושלים.
כמו כן יש גדולי ישראל עוד מהדורות הקודמים שהתנגדו כלל לחגיגת הילולות גדולות בגלל בעיות נוספות.
אך למרות כל זאת ובעידוד רחב של רבנים וגדולי עולם, העליה לרבי שמעון נמשכה מאז ועד היום למרות כל הקשיים שהיו לעם ישראל, גם בזמנים שאזור זה היה מוקף בערבים שהפריעו לעלות לרבי שמעון, היהודים לא התפעלו ועלו במסירות נפש לפקוד את קברו של רבי שמעון ולהתפלל אצלו.
במהלך ההיסטוריה היהודית יש עדויות רבות על כל מיני צדיקים גדולים שעלו לרבי שמעון, וביניהם האור החיים הקדוש, רבי משה קורדובירו (מהמקובלים הגדולים), השל"ה הקדוש, הבית יוסף ועוד רבים.
למה עושים טקס חלאקה במירון?
טקס חלאקה התספורת הראשונה עושים בקבר הרשב"י. אם הייתם פעם בל"ג בעומר במירון או שאפילו חגגתם את ל"ג בעומר באחד הריכוזים היהודיים אולי נפגשתם בילדים בני שלוש שמציינים את התספורת הראשונה טקס חלאקה שלהם בל"ג בעומר.
המנהג בארץ ישראל הוא שהילדים שעושים את התספורת הראשונה שלהם בל"ג בעומר באים להר מירון לחגוג זאת יחד עם רבי שמעון.
גם במהלך השנה יש כאלו שבאים לחגוג את התספורת הראשונה יחד עם רבי שמעון.
מנהג זה מבוסס על הנהגתו של האר"י הקדוש, שהביא את הבן שלו למירון בל"ג בעומר לגזיזת השערות, מאז מנהג זה תפס תאוצה ובעיקר בשנים האחרונות.
כיום יש אפילו מקומות מיוחדים לטקס החלאקה בקבר רבי שמעון בר יוחאי..
לג בעומר בהר מירון
לפני שנסיים, לסיכום, עלייה להר מירון בל"ג בעומר משלבת אמונה, מסורת ותרבות. עבור רבים, זהו יום מיוחד של חיבור רוחני, בקשות, חגיגה וקהילה. חשוב לדעת של"ג בעומר זהו עת רצון מיוחד, בואו נדאג לנצל אותה כראוי, נוסיף באהבת ישראל ונשתתף בתהלוכות הילדים המתקיימות בכל הערים בארץ לכבודו של רבי שמעון, נבקש את הגאולה וכמו שכתוב ש"כדאי הוא רבי שמעון לסמוך עליו בשעת הדחק", נזכה למילוי תפילתנו – הגאולה האמיתית והשלימה.
בינתיים, עד שאתם עולים לאוטובוס להר מירון, אתם מוזמנים להציץ קצת ולהכיר את הסדנאות והפעילויות של סדנאות לג בעומר וסדנאות להכרת חגי ישראל, בטוח שתמצאו משהו טוב. נר הבדלה בל"ג בעומר, סדנת אפיית לאפות בטאבון בל"ג בעומר
ל"ג בעומר שמח!