כל שנה בכח באייר מציינים את יום ירושלים. מתי פעם אחרונה שיחקת תופסת או מחבואים?
ומה עם חמש אבנים? שלוש מקלות? תחרות ריצה…
אולי כבר עבר זמן מאז… אה? ממש משחקים של היסטוריה…
לא משנה באיזה שנה נולדת, לעיר ירושלים יש היסטוריה ארוכה ורבת שנים…
לא אצליח בפעם אחת לסקור את כל הזווית של מקום מיוחד וקדוש זה, לכן ננסה להתמקד במשהו מסוים יחסית – שחרור ירושלים.
מה זה בכלל יום ירושלים?
יום ירושלים הוא יום בעל חשיבות רבה עבור רבים בישראל. הוא מסמל את הקשר ההיסטורי והדתי של העם היהודי לירושלים, ואת ההגשמה של חלום דתי ולאומי בן אלפי שנים.
הידעת שצמד המילים "יום ירושלים" לא הומצא בדורונו, כבר דוד המלך משתמש במילים אלו בספר תהלים, רק שיש לו משמעות שונה – משמעות שלילית?
יום ירושלים בספר תהלים מובא כיום של פקודת ירושלים, יום של חורבן ירושלים.
וכיום, צמד מילים אלו זכו לשימוש חיובי – יום שמסמל את הניסים הגדולים שבורא העולם עשה בכ"ח באייר תשכ"ז.
לפני המלחמה, העיר הייתה מחולקת: חלקה המערבי בשליטת ישראל וחלקה המזרחי בשליטת ירדן.expand_more כיבוש ירושלים המזרחית במלחמה הביא לאיחוד העיר תחת שלטון ישראלי, אירוע בעל משמעות דתית, היסטורית ולאומית עמוקה עבור העם היהודי. במלחמת ששת הימים נכבש החלק המזרחי של ירושלים שעד אז לא היה בשליטה היהודית.
על מה ולמה חוגגים את יום ירושלים?
יום ירושלים נחוג לציון איחוד העיר ירושלים תחת ריבונות ישראלית, אירוע היסטורי שהתרחש בכ"ח באייר תשכ"ז (1967), במהלך מלחמת ששת הימים. כל שנה בכח באייר או בימים הקרובים מציינים את הניסים שנעשו ביום זה בשנת תשכ"ז במלחמת ששת הימים.
ביום זה מודים על הניסים הגדולים שבורא העולם עשה לנו ומבקשים את הנס הגדול ביותר – הגאולה האמיתית והשלימה.
אך מה באמת קרה בכח באייר תשכ"ז?
מאז מלחמת העצמאות, כחלק משביתת הנשק העיר ירושלים הייתה חלוקה בשליטתה בין שליטת ישראל לבין שליטת ירדן. במלחמת ששת הימים כחלק מכמה אזורים שנכבשו כמו הגולן, סיני, רצועת עזה ועוד נכבש גם מזרח ירושלים שעד אז היה בשליטה הירדנית.
סיפור על חורבן בית המקדש
מסופר בגמרא על יהודי אחד בעל יכולת כלכלית שחי בתקופת בית המקדש השני בירושלים. לאותו יהודי היה חבר קרוב בשם קמצא. באותו אזור היה גר יהודי בשם דומה, בר קמצא. בשונה מקמצא, שהיה חבר קרוב של היהודי העשיר, הרי שאת בר קמצא, היהודי העשיר שנא לחלוטין.
בהזדמנות אחת, אותו יהודי ערך סעודה מיוחדת ושלח את המשרת שלו להזמין את חברו הקרוב אליו, קמצא, לרוע מזלו המשרת טעה והזמין במקום את החבר של אדונו – קמצא, את שונאו – בר קמצא.
האירוע התחיל, המוזמנים באו ויחד איתם הגיע המוזמן הלא רצוי – בר קמצא. באמצע החגיגה תוך כדי השמחה, בעל הבית פתאום רואה לא פחות ולא יותר את שונאו הגדול – בר קמצא. מיד צעק לעברו "צא מכאן!" בר קמצא ביקש שלמרות שהוא שונא אותו, שלא יביישו ברבים והוא אפילו ישלם על המנה שלו את מלוא המחיר, אך בעל הבית לא הסכים. ביקש שוב בר קמצא ואמר שישלם חצי מעלות הסעודה כולה, רק שלא יגרשו ויביישו מול כולם, אך גם לזאת בעל הבית לא הסכים.
אפילו ההצעה של בר קמצא לשלם את כל הוצאות הסעודה לא הספיקה בשביל בעל הבית לוותר על גירושו של שונאו – בר קמצא מהאולם. לאחר דין ודברים, בעל הבית פשוט תפס את בר קמצא והוציאו מחוץ לאולם.
לאחר מאורע מביש זה בר קמצא לא נשאר חייב, אבל בעיקר הוא היה מאוכזב לא ממי שנא אותו אלא בעיקר מתלמידי החכמים שהיו מוזמנים גם לסעודה ונכחו במאורע המביש ולא היה אפילו תלמיד חכם אחם שקם למחות על מעשה הביזיון. לאור זאת, הסיק בר קמצא שלא רק שהחכמים לא מחו, אלא כנראה שהם גם שמחו מכך שביזו אותו.
בעקבות זאת החליט להתנקם בתלמידי חכמים. הלך בר קמצא לקיסר והעליל עלילת שקר על היהודים, שהם מרדו בקיסר. כראיה לכך הציע בר קמצא שהקיסר ישלח קרבן לבית המקדש ויבדוק האם היהודים יקריבו את הקרבן של הקיסר או ימצאו תירוץ למה לא להקריבו, ובכך בעצם יראו שהם לא מכבדים את הקיסר ומורדים בו. הקיסר קיבל את הרעיון של בר קמצא ושלח איתו עגל משובח כקרבן שדרכו יבדוק האם דבריו של בר קמצא נכונים והיהודים אכן מרדו בו.
בר קמצא ידע הרי שהכל המצאה אחת גדולה, לכן חיפש דרך איך לגרום שבאמת הקרבן של המלך לא יוקרב והפתרון לכך היה פשוט מאוד – במהלך הדרך בר קמצא עשה מום בעגל שפסל את העגל מלהקריב אותו על המזבח. כמובן שהקיסר לא ידע על מום זה, וכאשר בר קמצא הגיע לבית המקדש, החכמים מיד הבינו על מה מדובר, והתחבטו האם להקריב את הקרבן למרות שהיה פסול, העיקר לא להתגרות בקיסר.
רעיון נוסף שעלה הוא להרוג את בר קמצא וכך הקיסר לא ידע שלא הקריבו את קרבנו. בסוף, החכמים החליטו שלא להרוג את בר קמצא וגם לא להקריב את הקרבן, והמצופה מכל – פשוט קרה. בר קמצא חזר לקיסר והוכיח את דבריו,
וההמשך הוא שהעלילה התקבלה ובסופו של דבר – בית המקדש נחרב…
יום ירושלים ואהבת חינם
נגענו הפעם קצת בשאלות ותשובות על יום ירושלים. אבל העיקר שגם היום, אחרי שירושלים בשליטתנו ויש לנו אפשרות להתפלל ליד שריד בית מקדשנו, עדיין חסר לנו את בית המקדש השלישי, את הגאולה השלימה שתבוא על ידי מלך המשיח.
רוצה לזרז את הגאולה? זה פשוט מאוד.
כתוב שכמו בית המקדש נחרב על שנאת חינם, בנין בית המקדש יקרה על ידי אהבת חינם, שנאהב אחד את השני ללא סיבה מיוחדת.
לסיכום, יום ירושלים הוא יום חג לאומי שמציין אירוע היסטורי משמעותי עבור העם היהודי.expand_more הוא מסמל את איחוד העיר ירושלים תחת ריבונות ישראלית, וחשיבותה כעיר הקודש וכבירת ישראל.
אם קצת מסובך לך איך לעשות זאת? לנו יש פתרון…
הזמינו פעילות ליום ירושלים בנושא של אהבת ישראל ומעשי חסד ואנחנו כבר נארגן לכם את הכל פעילות לקייטנה – אהבת חינם. או מבנה בית המקדש. איך מכינים שופר.
אז להתראות בינתיים.