לפני שנדבר מתי יום ירושלים נדבר קצת על ירושלים ומה היא אומרת לנו? לא משנה באיזה הזדמנות זכית להגיע לירושלים. אם היה זה טיול מורשת בירושלים או חגיגת בר
מצוה בכותל לקרוב משפחה או אולי נסעת בכלל להתפלל בכותל על חבר טוב שלך. בטח כבר יצא לך לחשוב, מה באמת כל כך מיוחד בירושלים? למה החלום של כל יהודי ויהודיה, הוא להגיע למקום הזה? כולנו יודעים שירושלים הינו מקום המקדש, זה המקום הכי קדוש לעם ישראל. אבל איזה עוד דברים חשובים שאנחנו לא יודעים? לפני שנתחיל את הסיור המעניין שלנו, כובע שמש וקרם הגנה כבר יש לכם? בטח המים צמודים אליכם…
אז בואו נעשה הכרות קצרה עם העיר ירושלים.
ירושלים בהיסטוריה
ירושלים עצמה כבר מוכרת בהיסטוריה היהודית מאז הניסיון האחרון והגדול של אברהם אבינו. אברהם הקריב את יצחק בנו על המזבח. מקובל שמקום המזבח שאברהם אבינו בנה זה הוא אותו מקום בדיוק שנבנה עליו המזבח של בית המקדש. האמת? שכבר לפני זה כשאברהם אבינו שב מהמלחמה מול ארבעת המלכים. מי שבא לפגוש אותו הוא – מלכי־צדק מלך שלם. ולפי פרשני המקרא עיר שלם הכוונה לירושלים.
בריאת האדם
לפי המסורת היהודית, העפר איתו יצר בורא העולם את האדם הראשון נלקח מהר המוריה. בהר המוריה גם כן בנה אדם הראשון בעצמו אחר כך מזבח. בניו של אדם הראשון, קין והבל, גם הם הקריבו את הקורבנות שלהם שם. כשנח יצא מהתיבה אחרי המבול גם הוא הקריב את הקרבן שלו באותו מקום בדיוק. מה שמאוד מעניין, שהשם של העיר לא נזכר כלל בחומש ורק מרומז בכל מיני שמות. הפעם הראשונה שירושלים נזכרת בשמה, זה רק בספרי הנביאים, בספר יהושע, לאחר כיבוש יריחו.
מסתבר שהפעם הראשונה בה הפכה לעיר הבירה הייתה כשדוד המלך כבש את העיר והפך אותה לעיר הבירה.
קדושת הארץ
רבות מוסבר על מעלתה וחשיבותה של העיר, לא נוכל להאריך כאן, אך נביא כמה דוגמאות:
קדושתה של ארץ ישראל נעלית משאר כל הארץ, הדבר בא לידי ביטוי בכל מיני הלכות, לדוגמא:
לא קוברים מתים בתוך העיר אלא מחוץ לגבולות העיר.
בזמן בית המקדש, כשהיו מביאים תרומות ומעשרות לבית המקדש, חלק מהדברים היה אפשר לאכול אותם רק בתחומה של העיר.
עד היום נהוג לקבור את המתים בעיר באותו יום ולא לדחות את הקבורה.
- איזה שירים שמעת פעם על ירושלים?
- מה עם "ירושלים – אורו של עולם"?
- מה באמת הכוונה לכך שירושלים היא אורו של עולם?
כתוב במדרש שירושלים היא אורו של עולם. אחד ההסברים לכך הוא, בהתאם למה שכתוב שהחלונות של בית המקדש נבנו בצורה מיוחדת, במקום שאור השמש יכנס מהחלון לתוך בית המקדש, החלון היה בנוי בצורה שהאור של המנורה יגיע לכל העולם. מובן שהדברים מדברים בעיקר על הרובד הרוחני – שהאור והקדושה שבאו מבית המקדש,
וירושלים מאירים את כל העולם.
מה זה יום ירושלים?
במלחמת ששת הימים, לאחר קרב קצר וניסי בצורה מיוחדת בצורה לא מובנת כלל, ישראל שחררה חלקים גדולים שלא היו לפני כן תחת שליטה. מדרום הארץ את סיני ואת רצועת עזה; מצפון הארץ את רמת הגולן ובמרכז הארץ את יהודה ושומרון ואולי הכי משמח הוא שישראל שחררה את ירושלים שבו בעצם נמצא המקום הכי קדוש לעם ישראל – מקום הכותל והמקדש.
ביום כ"ח באייר תשכ"ז הלא יאמן קרה, חיילי צה"ל נכנסו לעיר העתיקה והיום הזה נחקק בתולדות עם ישראל. את ההתרגשות המיוחדת של כיבוש זה, אין לתאר. את החיילים הראשונים שדרכו ונישקו את הכותל המשוחרר, השאגה של "הר הבית בידינו" וכל שאר ההמולה, ההתרגשות, והשמחה האין סופית שסובבה את האירוע. יום זה נחקק לציון דרך משמעותי, ואת שיעור ההיסטוריה נשאיר להזדמנות מתאימה יותר.
אך מה המשמעות של יום ירושלים כיום, יודעים? בואו נמשיך.
מתי יום ירושלים נחגג?
יום ירושלים חוגגים מדי שנה בכ"ח באייר, יום זה מציין את הגשמת חלום היסטורי בו עיר הקודש החשובה ביותר ביהדות, ואיחודה נחשב להגשמה של חלום דתי ולאומי בן אלפי שנים.
בראש חודש סיון שנת תשכ"ז, יומיים לאחר סיום הקרב על ירושלים במלחמת ששת הימים, החליטה מועצת הרבנות הראשית לקיים בשבת הסמוכה תפילת הודיה חגיגית ולדון בקרוב על ”קביעת יום חג לדורות”. ובחודש במאי 1968 קבעה גם ממשלת ישראל את כ"ח באייר כיום חג הוא יום ירושלים.
איך מציינים יום זה?
מכירים את המשפט היהודי "כששני יהודים נפגשים, יש שלוש דעות"…? גם בקשר לציון היום הזה, ישנם דעות שונות – ישנו ציבור שחוגג יום זה באמירת הלל ועוד בהתאם לקביעתה של הרבנות הראשית לישראל וישנו ציבור בהתאם להוראות רבנים אחרים שלא מייחסים חשיבות מיוחדת ליום זה.
אולי דרך המיצוע הקיימת היא: שאמנם אין אפשרות כיום לחדש חגים חדשים ולקבוע אמירת הלל, אבל וודאי שיום זה ראוי להודאה על הניסים והנפלאות שה' עשה עמנו. תמיד עלינו לזכור את מה שכתוב בתורה על ארץ ישראל "עיני ה' אלוקיך בה מר[א]שית השנה ועד אחרית שנה". זאת אומרת, שישנה השגחה מיוחדת של בורא העולם על מה שקורה בארץ ישראל, וכמו שאפשר לראות את הניסים שקורים כל הזמן לעם ישראל.
יום ירושלים מצוין ברחבי ישראל בטקסים ממלכתיים, אירועים ציבוריים ותרבותיים, ותפילות בבתי הכנסת. אירוע מרכזי הוא "ריקוד הדגלים", שבו צעירים רבים צועדים ברחובות העיר תוך הנפת דגלי ישראל.
לסיכום
לסיום, אמנם קצת סקרנו את הנושא ועל המשמעות של יום ירושלים, אך לפני שנפרד, אני מזמין אתכם להסתכל קצת באתר וליצור איתנו קשר.
יש לנו ברוך השם הרבה פעילות לקייטנה והפעלות מיוחדות לכל הגילאים ולכל המגזרים.
אז להתראות, ונפגש בקרוב…