חג פורים בחו"ל נחגג בכל מקום שיש יהודים. אמנם לא חוזרים על בדיחה פעמיים. כך אומרים, לא? אבל מה עם סיפור טוב? האם לא על זה נאמר שחכם שומע פעמיים?
יום אחד בשנה, עם ישראל מתאסף בבתי כנסת לשמוע סיפור עתיק מתקופת הזמן שבין בית המקדש הראשון לבין בית המקדש השני. הסיפור עצמו משתרע על כמה שנים טובות ואם עדיין לא גיליתם על איזה חג מדובר, אז אנחנו מדברים על חג הפורים.
אחת מהמצוות של חג הפורים היא לקרוא או לשמוע את מגילת אסתר בלילה וביום. מצווה זו היא בנוסף למצוות נוספות ביום זה:
- מתנות לאביונים,
- משלוח מנות
- משתה ושמחה – סעודת פורים.
יום זה, הוא יום שמחה גדול לעם ישראל. יום שבו ניצלנו מהכחדה המונית כעם שלם. כנראה שכבר אין כזה שלא מכיר או שמע על החג המפורסם הזה.
חג זה נחוג לא רק בארץ ישראל, חג הפורים בחו"ל נחוג בכל מקום שבו היהודים הגיעו. חג זה הוא ממש עתיק מצד ההיסטוריה היהודית ולאורך הדורות פורים קיבל תוספות ומטעמים שונים ומיוחדים בהתאם למקומות שבו היהודים חגגו את החג.
רגע לפני שנתחיל, איזה שם הייתם נותנים לילד שנולד בפורים? כנראה שניחשתם נכון. אם זה בן – מרדכי ואם זה בת – אסתר. אבל אם אתם רוצים לתת שם אחר, מה קרובי משפחה יגידו? זה פחות משנה. נכון? ההחלטה היא בידיים שלכם.
רק שתדעו שאם אתם נמצאים במרוקו, אין לכם כהורים כל כך בחירה בעניין. המנהג במרוקו הוא לכל בן שנולד בפורים לתת את השם מרדכי ולבת שנולדה בפורים את השם אסתר, כך שאם אתם נמצאים במרוקו ויש תינוק שנולד, כבר לא צריך לנחש את השם, כי יקראו לו "מרדכי" ואם בת אז "אסתר"…
זהו, אחרי ההקדמה, מוזמנים להתלוות אלינו למסע חוצה יבשות סביב מנהגי היהודים במדינות שונות סביב חג הפורים.
איך מתלבשים בפורים?
הרמ"א כותב שבפורים נוהגים ללבוש בגדי שבת. בקהילות תימן ומרוקו כבר מצינו עדות למנהג זה. כמו כן יש עדויות על קהילת וורמיזא שגם נהגו ללבוש בגדי שבת.
אבל הדבר היותר מעניין הוא שאולי חלק מכם אף ירימו גבה, הוא לגבי המנהג המפורסם שממש חוצה יבשות והוא להתחפש בפורים. בחלק מהעדות התקבל מנהג זה בברכה גדולה ובחלק מהעדות מנהג זה התקבל במלחמה חמורה של הרבנים נגד מנהג זה.
ככל הנראה, קיום של תחפושות בפורים הוזכר לראשונה במאה ה־13. ישנם רבנים הטוענים שמקור מנהג זה הוא מקרנבלים של נוצרים שהיו מתחפשים בו ביום אידם, יש אוסרים להתחפש בפורים בעקבות טענה זו ואמרו שזהו מנהג נוצרי אך יש הסוברים שלמרות שכנראה מקורו של מנהג זה הוא לא מהתורה, אך כיוון שהדבר התקבל כמנהג של עם ישראל אין בכך בעיה כלל.
אם כבר הזכרנו את המנהג של תחפושות מעניין לציין את מנהגו של הרמ"א שהיה מתחפש ביום פורים לעני ועובר בין הבתים עם בקשה ליטול את ידיו כהכנה לתפילת ערבית.
מה חשוב לדעת על קריאת המגילה?
הזכרנו מקודם את קריאת המגילה בלילה וביום, נכון? מי שממשתף בקריאת מגילה ציבורית בטח שם לב לפסוקים שהציבור קורא לפני החזן. נכון? הרי לכם שבקהילת וורמיזא אומרים את הפסוק 'איש יהודי' בקול רם, רק ביום ולא בלילה.
ואם כבר דיברנו על פסוקים, הרי שבקהילות שונות בפורים בחו"ל נהגו לקרוא את הפסוק "להיות כל איש שורר בביתו" פעמיים, בצורה שפעם ראשונה קוראים את המילה "שורר" בשין ימנית, ופעם שניה קוראים בשין שמאלית. גם את המילה 'פורים' שבמגילה קוראים בקהילות אלו, פעם אחת עם דגש באות "פ", ופעם נוספת בלי דגש.
מי שיכנס לבית כנסת בקריאת מגילה לא יוכל לפספס את קריאת המילה "המן". אם קצת נעמיק במקורות מנהג זה מקורו בקהילות "אשכנז" והציבור הספרדי לא קיבל מנהג זה בעבר.
ותר מכך מעניין לציין שיש בספרות התורנית התייחסויות איך בדיוק נכון לנהוג בשמיעת השם "המן". למשל בקהילות של חסידי בעלז משתדלים להכות בעץ שעליו כתוב שם המן ועמלק, אם מעניין אתכם למה, הסיבה מאוד פשוטה:
ש מצווה למחות את שמו של עמלק גם מעל העצים והאבנים. מצד שני למשל בקהילת ברלין כאשר החזן היה קורא את השם "המן" הקהל היה אומר "שם רשעים ירקב". בקהילת לוב למשל קיים שינוי האם המן מוזכר עם תואר או בלי תואר.
ויש משהו שכנראה שפחות שמעתם, אבל בלוב, כאשר החזן היה מגיע לפסוק "איש יהודי היה בשושן הבירה" הקהל היה מוחא כפיים.
מה אוכלים בפורים בחו"ל?
המטבח היהודי לעולם לא יהיה משעמם, כל עדה והמנהג שלה. מי לא ירצה לבקר במטבח מרוקאי או עיראקי? מנהג של יהודי מרוקו להכין לביבות ממולאות בשר ושקדים, יש הנוהגים להכין חלות וכעכים בדמות סולמות וציפורים.
בליל פורים (מוצאי תענית אסתר) יהודי מרוקו נהגו לאכול פולים. ביום פורים לאחר התפילה היו אוכלים מאכל הנקרא ברבוכס, ויש שנהגו להכין תרנגול הודו מבושל לפורים. ישנו מנהג שאפילו מפורסם יחסית גם היום והוא לאכול זרעונים לזכר הזרעונים שדניאל וחבריו אכלו בבבל.
ואם שאלתם מה הקשר בין דניאל לפורים, הרי שלפי הפרשנות התורנית – התך שמוזכר במגילת אסתר הוא דניאל.
האמת שיש עוד המון מנהגים, אך הפעם בחרנו להביא בעיקר את מנהגי מרוקו. רוצים לדעת עוד? נשלים בעזרת השם בהזדמנות.
איזה תפילות יש בפורים?
בסידור הגאונים כתוב שיש לנצל את יום פורים לתפילות לבורא העולם, מכיון שיום זה הוא יום סגולה ומיוחד מכל שאר חגי ישראל. בספרי חסידות מוסבר שבמובן מסויים פורים הוא מעל יום הכיפורים. כמו שגם אפשר לראות שהמילה כיפורים. היא מזכירה את המילה כ(מו) פורים. כך שיום זה הוא מסוגל לכל התפילות.
הצלחנו לעקוב אחרי כל המדינות שעברנו? בעיקר היינו במרוקו ופעם הבא נצא לטיול במדינה אחרת.
איך שלא תנהגו, העיקר, זה לא לשכוח את ארבעת מצוות הפורים – מקרא מגילה, משלוח מנות, מתנות לאביונים ומשתה ושמחה – סעודת פורים. בהצלחה, פורים שמח…
סדנאות לפורים
סדנת ערכה למשלוח מנות
יצירת משלוח מנות לפורים מה זה "משלוח מנות"? אחת מהדרכים שמוזכרת במגילה לחגיגה הגדולה בפורים היא: משלוח מנות!כל אחד ואחת צריכים לשלוח בפורים לפחות שתי
סדנת אפיית אוזני המן
הכנת אוזני המן עם ילדים לפורים פעילות חווייתית לכבוד פורים אוזן המן היא כנראה העוגייה האהובה ביותר.יש צורות רבות ושונות של הכנת אוזני המן לכבוד
סדנת רעשנים מענפי עץ הזית
הכנת רעשן לפורים יצירת רעשן מעץ רעשן לפורים כולם רוצים, כי פורים הוא חג רעשני.אנו מזמינים אתכם לפעילות הכנת רעשן לפורים בעצמכם,יצירת רעשן מעץ, מלוטש
סדנת המגילה וכתב הסת"ם לפורים
מפגש עם סופר הסת"ם והתנסות בכתיבה סדנת הקלף וכתב הסת"ם מתאימה להפעלה לילדים, לבני נוער ולמבוגרים כאשר התוכן וההדרכה מותאמים לגיל המשתתפים, לרמת הידע ולאופי
סדנת יצירת קופת צדקה לפורים
קופת צדקה אמנותית בצריבת חול סדנת יצירת קופת צדקה מזכוכית, זוהי פעילות ייחודית שכוללת תוכן ערכי ומותאם למשתתפים בנושא חסד ונתינה והפעלת כלים יצירתיים. הפעילות
סדנת יצירת פמוטים לפורים
יצירת פמוטים מעץ זית לשבת וחג סדנת יצירת פמוטים מענפי זית היא פעילות ייחודית בנושא השבת עם עבודה בעץ ולמידה משמעותית על הדלקת נרות השבת